شریک سازید:
امروز، ۲۸ جولای، روز جهانی زردی است و این روز به منظور افزایش آگاهی عمومی در مورد بیماری زردی و اهمیت تشخیص و درمان به موقع آن گرامی داشته میشود؛ اما در بدخشان بسیاری از مردم هنوز از وجود و پیامده مرگبار این بیماری آگاهی ندارند.
گزارش: حسیبه سلیمی
باشندهگان فیضآباد میگویند که شاهد برگزاری کارزارهای آگاهیدهی در این مورد نبودهاند و نسبت به خطرات آن نیز کمتر معلومات دارند.
محمد نبی، یکی از باشندهگان فیضآباد، میگوید: "من تا حالا درباره زردی چیزی نشنیده بودم. اگر این بیماری تا این حد خطرناک است، باید بیشتر در باره آن آگاهی داده شود. ما نیاز داریم که بیشتر در باره این بیماری و علایم آن بدانیم تا بتوانیم از خودمان و خانوادههایمان مراقبت کنیم."
فاطمه مجیدی، باشندهی ولسوالی بهارک که برای درمان به شفاخانهی ولایتی فیضآباد آمده است، به خبرنگار اطلاعات شهر میگوید:« ما به ندرت به پزشک مراجعه میکنیم مگر اینکه خیلی مریض باشیم. اگر این بیماری کشنده است، نیاز به اطلاعات و آگاهی بیشتری داریم. برای بسیاری از ما بهخصوص در روستاها دسترسی به خدمات پزشکی منظم، مشکل است و نمیدانیم چگونه باید خود را در برابر زردی وقایه کنیم.»
علی احمد، یکی دیگر از باشندهگان فیضآباد میگوید:«امیدوارم که نهادهای بهداشتی و رسانهها بیشتر تلاش کنند تا ما را در مورد بیماریها و راههای پیشگیری از آنها آگاه کنند.»
با این حال، پزشکان در فیضآباد از مردم میخواهند که هر شش ماه یکبار برای معاینه و بررسی سلامت خود اقدام کنند.
احمد شعیب، پزشک در فیضآباد به اطلاعات شهر میگوید که زردی یک بیماری است که معمولاً به دلیل مشکلات کبدی یا انسداد مجاری صفراوی به وجود میآید و میتواند در صورت پیشرفته شدن، غیرقابل درمان شود.
او هشدار میدهد که در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع، زردی میتواند به مشکلات جدی کبدی و حتی مرگ منجر شود.
پزشکان بهترین راه جلوگیری از مصاب شدن به انواع زردیها بهویژه زردی سیاه را گرفتن واکسین میدانند که باید همه به طور منظم سه بار واکسین شوند.
زردی بیماری ساری است که از یک نوع ویروس به وجود میآید و از طریق خون و آب از وجود یک انسان به انسان دیگر سرایت میکند.
زردی در مجموع پنج نوع است که خطرناکترین نوع آن زردی سیاه میباشد.
زرد شدن لبها و اطراف آن، کم شدن اشتها، سرچرخی فرد مبتلا، پندیدگی ناحیه بطن و پاها، دلبدی، اسهالات و سوزش چشم از علایم ابتلا به این بیماری میباشد.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، در حال حاضر۳۵۴ میلیون نفر در سراسر جهان به زردی مبتلا هستند و سالانه حدود یک میلیون نفر بر اثر این بیماری جان میدهند.