پنج‌شنبه، 01 قوس 1403

روز جهانی محیط زیست؛ بدخشان با گذشت هر روز به خطر نزدیک می‌شود

گزارش
بازدیدها: 130
شریک سازید:

هم‌زمان با گرامی‌داشت از ۵ جون/ ۱۶ جوزا روز جهانی محیط‌ زیست، شماری از شهروندان در ولایت بدخشان، خواستار توجه به مسایل محیط زیستی در این ولایت شدند.


همه‌ساله بسیاری از کشورها به‌شمول افغانستان از پنجم جون به‌حیث روز جهانی محیط زیست تجلیل می‌کنند و در این روز با برگزاری برنامه‌ها، فرصت‌ها و چالش‌ها فرا راه محیط زیست سالم را بررسی می‌نمایند.
در همین‌حال، شماری باشندگان بدخشان به مناسبت این روز می‌گویند که آلودگی‌ هوا در سال‌های پسین در بخش‌های از این ولایت به‌ویژه در شهر فیض‌آباد افزایش یافته است.
سیدنورالله یک باشنده‌ی شهر جدید گفت که بدخشان یکی از پاک‌ترین ولایت‌ها از نگاه محیط‌زیستی بود؛ اما بی‌توجهی نهادهای مسوول دولتی در ۲۰ سال اخیر سبب شد که آب و هوای این ولایت نیز آلوده گردد.
به گفته‌ی این باشنده‌‌ی فیض‌آباد، ساخت‌وساز‌های بی‌رویه، عدم استفاده از مواد سوختی با کیفیت، افزایش تردد وسایط نقلیه و انداختن زباله‌ها در روی جاده‌ها و پیاده‌روها، مسایلی‌اند که سبب آلودگی هوا در این شهر گردیده است.
محمد صابر، یکی دیگر از باشنده‌های ولایت بدخشان نیز از مراجع مسوول حکومتی می‌خواهد که در قسمت حفاظت از محیط زیست تلاش نمایند؛ زیرا با گذشت هر روز این موضوع به یک چالش کلان در سطح ولایت تبدیل می‌گردد.
محمد صابر گفت: اگر دولت در این قسمت توجه نکند، این موضوع یک روز به بزرگ‌ترین مشکل تبدیل خواهد شد که دیگر قابل جبران نخواهد بود.
هم‌زمان با این شماری از آگاهان مسایل محیط زیست در ولایت بدخشان به این باور اند که اندک‌ترین غفلت در زمینه‌ی حفاظت از محیط زیست، می‌تواند در آینده‌های نزدیک برای مردم بدخشان بحران بیافریند. 
سمیع الله ایوبی، آگاه مسایل محیط زیستی در بدخشان، به اطلاعات شهر گفت که قطع جنگلات و درخت‌ها، نبود کنترول از واردات مواد سوختی بی‌کیفیت، افزایش ساخت‌وسازها در زمین‌های کشاورزی، افزایش وسایط نقلیه، نبود کانالزاسیون شهری، فعالیت بی‌رویه‌ی حمام‌ها، هوتل‌ها و داش‌های خشت پزی و عدم مدیریت درست زباله‌ها می‌توانند محیط زیست را تخریب نمایند.
آقای ایوبی، جاری‌شدن فاضلاب منازل مسکونی مردم به دریا و کانال عمومی شهرجدید فیض‌آباد را یکی دیگر از چالش‌های می‌داند که برای محیط‌زیست سالم مشکل خلق کرده و از سال‌ها به این‌سو شماری از باشندگان فیض‌آباد فاضلاب خانه‌های خود را به دریا و کانال می‌ریزند.
بااین‌حال، مسوولان در ریاست حفاظت از محیط زیست در بدخشان می‌گویند که آنان برای حفاظت از محیط زیست برنامه‌های خود را تطبیق می‌کنند؛ اما برخی عوامل از جمله استخراج غیرفنی معادن در برخی مناطق به جنگلات آسیب رسانده است.
ضیاءالحق کامران، مدیر حفاظت از میراث‌های طبیعی، به اطلاعات شهر گفت که ساخت‌وساز‌ها در زمین‌های کشاورزی به محیط زیست آسیب می‌رسانند و نهادهای مرتبط باید در این زمینه توجه نمایند.
به گفته‌ی آقای کامران، تیم‌های نظارتی آنان هراز گاهی از فعالیت هوتل‌ها، حمام‌ها و داش‌های خشت‌پزی نظارت می‌کنند و با متخلفان برخورد قانونی می‌نمایند.
این مسوول ریاست حفاظت از محیط زیست بدخشان از شهروندان می‌خواهد که در قسمت حفظ و مراقبت از کمربندهای سبز توجه کنند؛ زیرا در بخش‌های از شهر بر اثر عدم همکاری مردم، این کمربندها از بین رفته‌اند.
این در حالی است که شماری از فعالان محیط زیست در این ولایت شهروندان را نیز در تخریب محیط‌زیست سالم مقصر می‌دانند و به این باور اند که مردم برای داشتن یک محیط زیست سالم، هیچ‌گونه توجهی ندارند.
به گفته‌ی این فعالان، زنندگی مردم در این شهر با گذشت هر روز با خطر روبرو می‌شود؛ اما شهروندان در پاک‌کاری شهر، گذر و کوچه‌های خود بی‌تفاوت‌اند.

اطلاعات شهر

اطلاعات شهر